Mont Blanc suljettu vaarallisena – entä nyt?

Muutama tunti sitten saimme puhelun, jota olimme pelänneet aamusta asti. Mont Blancin olosuhteet ovat historiallisen huonot ja huononevat edelleen. Kaikki reittivaihtoehtomme ovat poissa pelistä. Sääennusteen mukaan lauantain ja sunnuntain aikana vuorella on erittäin lämmintä. Samaan aikaan huipulle ennustetaan satavan 117 cm lunta. Alempana noin 4000 metrissä kahden päivän aikana sataa 47 cm lunta JA 46 cm vettä. Lisäksi vuorelle on luvattu runsaasti ukkosta ja kivi- ja lumivyörytilanne on mahdoton. Paikallisen kiipeilyvälinevuokraamon työntekijä kuvasi sitä: “It’s like raining rocks!”

Oppaamme Pette on aivan uskomattomalla nopeudella rakentanut meille uuden suunnitelman:

Vuorenvalloituksen uusi kohde on

MONTE ROSA (eli Dufourspitze) 4634 m

Monte Rosa on Alppien toiseksi korkein ja Sveitsin korkein vuori. Suunnitelma on seuraava:
Huomenna aamulla lähdemme kahden oppaan kanssa kohti Zermattia. Rotenbodenin vuoriasemalta vaellamme 2880 metrissä sijaitsevalle vuoristomajalle, jossa yövymme. Huippua lähdetään tavoittelemaan lauantaiyönä klo 02. Matka on pitkä ja tavoitteena on saapua huipulle noin klo 9 aamulla. Koska jäätikkö muuttuu iltapäivällä vaaralliseksi, tavoitteemme on olla takaisin majalla noin klo 14 mennessä. Lisäksi vuorelle on luvattu erittäin huonoa säätä iltapäiväksi. 
Koska huiputuspäivä on pitkä, luultavasti jäämme majalle toiseksi yöksi ja palaamme Verbieriin sunnuntaina.
Olemme sanoinkuvaamattoman pettyneitä Mont Blancin tilanteeseen. Kun on odottanut melkein vuoden päästäkseen Mont Blancille, on raivostuttavaa, ettei saa yrittää. Olisi helpompi hyväksyä, ettei oma kunto tai henkinen kantti riitä. 
Yritimme löytää asiasta positiivisia puolia:
Hyvä, että tieto saatiin nyt, eikä silloin kun olemme Tête Roussella. Nyt meillä on mahdollisuus tavoitella toista huippua.
Mont Blanc on ollut niin pitkään niin huonossa kunnossa, että huiputuksen onnistuminen alkoi olla aika epätodennäköistä. Monte Rosaakin kuumuus kiusaa, mutta tilanne on toistaiseksi parempi. Tosin kuten mainittu, Monte Rosallekin on luvattu erittäin huonoa säätä. Mutta olemme yksimielisesti sitä mieltä, että se on tarjolla olevista vaihtoehdoista paras. Toivottavasti siis viikonlopun sääolot ovat meille suotuisat.
Uudesta suunnitelmasta huolimatta kämpällä on synkeä tunnelma. Meistä kenellekään kyseessä ei ollut vain “joku vuori” vaan kaikki halusimme nimenomaan Mont Blancille. Mutta epävarmuus ja sääolojen vahva vaikutus ovat osa lajia ja se on hyväksyttävä. Mikko sanoi kuulleensa jonkun sanoneen jotain siihen suuntaan, ettei kukaan ole vuorikiipeilijä ennenkuin sääolot ovat ainakin kerran estäneet tavoitteeseen pääsyn. Eli nyt lienemme askeleen lähempänä. (Tähän kohtaan sarkastinen naurahdus)
Niinpä nollaamme nyt tilanteen ja lähdemme huomenna aamulla kohti uutta haastetta. Pistäkäähän positiivisia ajatuksia tännepäin! 

Previous

Harjoitushuiputus: Vincent-Pyramide

Next

Monte Rosan valloitus alkaa!

16 Comments

 1. Mont Blanc kuuli, että Laku on tulossa ja murtu henkisesti.

 2. Anonyymi

  Hahahhaaaa! Niin sen täytyy olla!

 3. Kyllä täällä murtui joku muu kuin Mont Blanc… Tosin nyt on jo sirpaleet kerätty ja innolla kohti Monte Rosaa.

 4. Valtavat pahoittelut ettet päässyt lähtemään Mont Blancille! Ole niin tiiviisti myötäelänyt tarninaasi ja kasvuasi vuorikiipeilijäksi, että pettymys tuntuu lähes henkilökohtaiselta. Uskon kuitenkin, että tämä takaisku vahvistaa päättäväisyyttäsi kesyttää se oikukas Blondi, jos ei nyt niin myöhemmin!
  Olen varma, että saat myös Monte Rosasta unohtumattoman elämyksen, tärkeää kokemusta ja hirmuisen tahtolatauksen saavuttaa Mont Blanc ja monta muuta huippua tulevaisuudessa! Tsemppiä!

 5. Anonyymi

  No voi perhana,tässä itekin pettyy. No ens kerralla MBn valloitus onnistuu,uskon et kun tulette kotisuomeen niin hyvät muistot voittaa huonot. Ja tuo valloituskuva fbssa kertoi kaiken.
  Tsemppiä ja hyviä unia uusille suunitelmille..:)

 6. Anonyymi

  Olet oikeassa, joskus perille on kuljettava pidempää reittiä! Nyt yön yli nukuttuani pahin pettymys on laantunut ja olen valmis ottamaan Monte Rosan haasteen vastaan. Kiitos Päivi!

 7. Anonyymi

  Kyllä. Monte Rosa on upea vuori ja se ansaitsee nyt kaiken huomiomme. Siispä leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä. 😀

 8. No voihan rotta minkä teki. Mutta tätähän se on, kun luonnon ja luonnonvoimien kanssa ollaan tekemisissä. Tärkeintä kuitenkin on aina turvallisuus. Tosi mahtava opas teillä kyllä on, kun noin ketterästi saa karavaanin uuteen suuntaan! Varasuunnitelma on tietysti aina varasuunnitelma, mutta noissa olosuhteissa tuo on paras ratkaisu. Tsemppiä! Vielä se aurinko varahuipullekin paistaa!

 9. Anonyymi

  Voi räkä. Mutta luonto näyttää kyntensä eikä sen kanssa ole leikkimistä. Mitäköhän tulevaisuudessa tapahtuu kun ilmasto lämpenee edellee?
  No ei se teitä lohduta mutta sittenpähän teille jää MB nälkä joten eiku uudestaan jonakin vuonna.
  On se vaan niin, kun olen lukenut paljon noita matkakertomuksia vuoristokiipeilystä, niin aina tapahtuu jotain arvaamatonta.
  Tsemppiä Monte Rosaan pain.
  Missäs kunnossa Matterhorn on?
  T. Eimi

 10. Anonyymi

  Voi kurjuuden kurjuus, kyllä aamul pysäytti, ku luin tän blogin, hitsin hitsi!!! Mun työpaikallakii seurataa tätä huiputusta, tai miä kerron heille aina kuulumiset ja tänäaamuna oli kyl ikävii uutisii. Kaikel on tarkotus, aattelin, ku näin kävi. Onneks oppaalla varasuunnitelma ja eiku sinne. Pahin pettymys on nyt jo teillä varmasti ohi, kun luette näitä viestejä. Nyt vaan keskityt Roosaan ja Show must go On. T. Leena

 11. https://youtu.be/34yvuUwbExk

  No tämä ylläoleva tuli kyllä mieleen. "If the mountain defeats you, now where you will turn?"

  Joskus elämässä on niin sanottuja kasvun paikkoja. Isot tilanteet tulevat vastaan, eikä niitä voi estää. Kysymys on siitä, että pystyykö kääntämään ne omaksi henkiseksi kasvukseen. Sinun kohdallasi tästä ei ole epäilystä. Tavoitteiden mukauttaminen ja muutokseen sopeutuminen on yksi ihmiselämän vaikeimmista asioista, mutta ihminen, joka sen osaa, pärjää missä vaan ja menestyy.

  Kyllä se saakin harmittaa hetken. Kyllä sitä saa surra. Mutta muista perspektiivi. Menetys ei ole absoluuttinen, ainoastaan hetkellinen. Elämässäsi olet varmasti kohdannut menetyksiä, jotka ovat olleet ihan toista luokkaa. Se ei tarkoita sitä, etteikö se saa harmittaa.

  Toivottavasti pääsette henkisesti nopeasti siihen tilaan, että pystytte nauttimaan Mount Rosasta. Koska se, että tuliko tästä reissusta 'epäonnistunut Mount Blanc' vai 'Ensimmäinen vuorenvalloitusreissuni Mount Rosa' on kuitenkin vaan siellä ihan omien korvien välissä. Sinä päätät, miten asennoidut. Matkasi tänne asti on jo ollut mieletön ja kurinalainen. Tässä testataan nyt se kuuluisa henkinen voima.

  Tsemppiä!

 12. Anonyymi

  Ihan totta jokainen sanasi! Mutta onneksi kaikki kääntyi parhain päin, kuten jo toisessa kanavassa taisit huomatakin. Kirjoittelen tarinaa siitä huomenissa, kunhan hiukan on saatu unta. 🙂

 13. Anonyymi

  Niinpä. Sulavia jäätiköitä katsellessa sama kysymys tulevaisuudesta pyöri mielessä.
  Matterhornille ainakin viime viikolla pääsi vielä kiipeämään. Tämän viikon kunnosta en tiedä. Se on ihan Monte Rosan vieressä, joten ihailimme sen jylhää huippua koko huiputusreissumme ajan.
  Kiitos tsempistä, tarina jatkuu!

 14. Anonyymi

  Eläköön Freddien viisaus ja Leenan kannustus! 🙂

 15. Anonyymi

  Erittäin viisaita sanoja, Kati!
  Pettymys nieltiin, mutta silti matkaan Monte Rosalle lähdettiin hiukan korvat luimussa. Joskus käy niinkin, että kun lähtee matkaan ilman odotuksia, saa jotain parempaa kuin osasi kuvitellakaan. Niin kävi tällä kertaa ja Monte Rosa oli huikaiseva! Olemme juuri palanneet Verbiereen mutta huomenissa kerron lisää. 🙂

 16. Huomattu on 🙂 Ja hyvä että pääsitte turvallisesti alaskin. Se laskeutuminen kun on monesti se kaikkein vaarallisin osuus. Luetaanpa huomenna sitten lisää 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén