Slalom-monoilla lennolle?

Havahduin yhtäkkiä ajatukseen, että reilun viikon kuluttua lähden ystäväni kanssa Singaporeen lomareissulle. Keväästä asti kalenterissa ollut matka on yhtäkkiä vain päivien päässä. Kiireisen syksyn jälkeen irtiotto tekee hyvää, ja en tule kaipaamaan kotiin jäävää läppäriä. Vaikka kyseessä ei ole kiipeilyreissu, hiukan aihetta päästään sivuamaan, sillä minulla on kovat odotukset Singaporen kiipeilyvarustetarjoomasta.

On nimittäin selvää, että jonkin verran varustehankintoja pitää tehdä ennen Elbrusin reissua. Edessä olevat haastavammat ja kylmemmät olosuhteet saavat minut tarkastelemaan nykyisiä varusteitani kriittisesti. Uudet hankinnat pitää tehdä ottaen huomioon myös kiipeilyä koskevat tulevaisuudensuunnitelmat, jotka ovat edelleen kypsyneet ja kehittyneet. Ymmärrän (ainakin toivottavasti) taas hiukan paremmin, mistä varusteiden kohdalla ei voi tinkiä ja mitkä ovat makuasioita.

Tällä hetkellä Singaporen ostoslistalla on pari asiaa, joiden ostaminen tuntuu olevan Suomessa hiukan haastavaa johtuen rajallisesta valikoimasta (jolloin sovittaminen ei ole mahdollista tai ainakin vaatii odottelua ja asioiden lähettelyä edestakaisin).

Sporttilasit Vincent-Pyramiden huipulla

Tarvitsen uudet aurinkolasit. Sellaiset vuorikiipeilyyn optimoidut, jotka suojaavat myös sivusäteilyltä ja tuulelta. Olen tähän asti kiivennyt käyttäen ihan laadukkaita urheilulaseja, mutta viimeksi huomasin, etteivät niiden ominaisuudet ole riittävät vuorille. Sporttilasini ovat liian avoimet sivuilta, ja linssikin voisi olla parempi tähän käyttötarkoitukseen.

Minua kiinnostavat polarisoivat linssit, joissa on fotokromaattinen ominaisuus; valonsuodatus muuttuu vallitsevan UV-säteilytason mukaan. Eli linssi tummenee auringonvalon määrän lisääntyessä. Kestävyys on tietenkin ehdoton ominaisuus, ja olisihan se kiva, jos lasit olisivat vielä kivannäköiset (vaikkakin korkeuksissa turpoavien poskieni kanssa olen ylävuoristossa niin vekkuli näky, että luultavasti kaikki, mikä peittää, pukee).
Ainakin lyhyen tutkimukseni perusteella Suomesta saatava valikoima on suppeahko. Koska haluan sovittaa laseja ennen ostamista, on helppoa kääntää toiveikas katse Aasian suurkaupungin suuntaan.

Ja taas ne kengät.
Viime vuonna hankitut La Sportivan Trango -kiipeilykengät toimivat loistavasti kesäkiipeilyssä,

mutta Mont Blancin huipulla kylmä viima ja pakkanen jäädyttivät varpaat. Ihastuin kuitenkin Trangojen keveyteen ja käyttömukavuuteen siinä määrin, etten ainakaan toistaiseksi aio niitä myydä. Kaikenlaista kesäreissuakin saattaa olla edessä.

Elbrusin hyytäviin olosuhteisiin tarvitsen silti jykevämmät kengät. Jotta hankinta on järkevä ja palvelee myös jatkosuunnitelmia, haluan kengät, joilla pääsee reilusti yli 6000 metriin. Olen vertaillut La Sportivan Baruntse-, Spantik ja G2-malleja. Lisäksi esimerkiksi Scarpa- ja Lowa-merkeilläkin näyttäisi olevan kiinnostavia vaihtoehtoja. Otan mielelläni suosituksia vastaan!

janiina ojanen la sportiva trango vuorikiipeilykengät
Trangot olohuoneen matolla

Haastavaksi hankinnan tekee vaikeus päästä sovittamaan ylävuoristokenkiä, joita ei kyllä kokeilematta voi ostaa. Kiipeilyvarusteliikkeiden valikoimat ovat rajalliset ja ei ole itsestäänselvää, että liikkeet suostuvat tilaamaan kenkiä sovitettavaksi.

Tampereella on supermarketti, luultavasti ainoa sellainen Suomessa, jonka valikoimaan kuuluu mahtava määrä kiipeilyvarusteita. (Myyjä muuten kertoi, että kiipeilytarvikkeet ovat tulleet valikoimaan, koska eräs marketin työntekijöistä oli lajista kiinnostunut. Minusta se on loistava syy ottaa kiipeilytuotteet valikoimaan.)

Kyseinen kauppa on vain parin kilometrin päässä kotoani, joten voit uskoa, että varsin usein ruokaostoksilla kuluu hyvä tovi. Siellä minä hillun hyllyjen välissä hipelöimässä ja sovittelemassa ylävuoristokenkiä. Valikoima on kuitenkin sielläkin tuskallisen pieni isompien korkeuksien kenkiä ajatellen, ja siksi toivon Singaporessa pääseväni testaamaan eri vaihtoehtoja.

Tänään tehtiin jo hiukan matkasuunnitelmia. Totesin, että lienee viisasta jättää matkalaukkuun kunnolla tilaa. Muuten voi olla, että paluulennolla istuu leidi hellemekossa, virtaviivaisissa kiipeilylaseissa ja slalom-monoja muistuttavat järkälemäiset kengät jalassaan.

Previous

Jäiden polttelijan päiväkirja

Next

Pikkuisen hullu – sellaisella hyvällä tavalla

8 Comments

 1. Hyvää matkaa. Kenkäostoksilla huomioi myös se, miten helppo tai hankala kenkä on kiristää ja sitoa. Ostin Milletin Everest kengät ja nyt mietin jo miten hankalaa ne on pukea teltassa kohmeisin sormin pimeässä ja korkealla 🙁 Kun ne on hankalat saada jalkaan olohuoneessakin. Mieti huolella ja tee hyviä ostoksia. Palataan aasiaan. Mukavaa reissua.

 2. Anonyymi

  Yritin kuvailla taas kerran, minkänäkönen olet nois varusteis Helsinki-Vantaan lentokentäl, saattaapi olla, et pikaisesti joku auto hakee sut jonnee..! Mukavaa, ku oot niin innostunu tutkimaa kaikkee oheistarvikkeisiin, jotta saat parhaat maholliset välineet harrastuksees. Ois kiva antaa jotaa ohjeit, mut annan vaa henkist tukee, ku laji mulle vieras, mut mielenkiintonen seurata. Viltzulta varmasti hyvä neuvo ottaa vaarin. Mielettömän ihanaa turvallist reissuu sulle ja rentoudu ja nauti. T. Leena

 3. Anonyymi

  Totta! Hyvä pointti! Kaupassa kokeilin sellaisia, joissa oli automaattilukkoon perustuva vaijerikiinnitys. Ne oli hienot, mutta aloin miettiä, että kuinka mahtaa muovinen automaattilukko kestää kovaa pakkasta. Ja jos se napsahtaa halki, milläs vaijerin solmit?
  Kaikenlaista pitääkin pohtia 🙂

  Kiitos!

 4. Anonyymi

  Kiitos Leena! Toivottavasti alkutalvi on tarjonnut rapsakoita kelejä ja olet päässyt talvisen urheilun makuun. 🙂

 5. Hei. Saitkos kengät? Joko lähdetään Ruovedelle hakkaamaan reikiä jääputoukseen 😉

 6. Anonyymi

  Moi!
  No enpä saanut, kun löytämissäni liikkeissä oli kovin suppea valikoima ja hinnat korkeammat kuin Suomessa. Mutta monta muuta kokemusta rikkaampana jatkan kenkämetsästystä kotoa käsin. 🙂

  Kivaa joulua Vilzu!

 7. Anonyymi

  Onko sulla jotain tuoreita näkemyksiä noista kenkäasioista? Mulla on myös Elbrus ja muutama muu mäki tiedossa lähiaikoina, ja uudet kengät ovat haussa.

 8. Anonyymi

  Hei!
  Varmaan tulen aiheeseen lähiaikoina palaamaan tarkemminkin, mutta tässä lyhyesti:
  tällä hetkellä olen kallistumassa sellaiseen, että hankin La Sportivalta joko Spantikit ja G2:t. Olen etsinyt kenkää, jolla pärjää 7000 metriin asti, johtuen tulevaisuudensuunnitelmista. Olympus olisi myös hieno, mutta menee kyllä yli budjetistani.
  Olen vaan metsästänyt mahdollisuutta päästä sovittamaan G2:ia. Scarpalla on myös Phantomista noihin metreihin sopiva malli, mutta sen löytäminen sovitettavaksi on vielä haastavampaa. Pitää varmaan tehdä niin, että etsii verkkokaupan ja tilaa useammat ja palauttaa sitten ylimääräiset.
  Tsemppiä valmistautumiseen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén