Pyyntöni sinulle

“What you think to be the peak is nothing but a step.”
(L.A. Seneca)

Monte Rosan huipulla on laatta, josta luin nuo Senecan sanat. Huiputuksen ilossa en pysähtynyt miettimään niitä sen tarkemmin. Valokuvasin laatan ja käänsin sitten kasvoni aurinkoon. Nautin voitostani, hetkestä huipulla. Veri kohisi suonissa, ja olin onnellinen.

Nyt olen palannut mielessäni noihin sanoihin. Niissä on jotain lohduttavaa. Ne lupaavat, että koskaan et ole valmis. Tie ei lopu. Ei ole haastetta, jonka jälkeen kaikki olisi koettu. Voit siis rauhassa nauttia askelista, sillä jokaisen huipun takana on tie, joka johtaa kohti uutta, erilaista haastetta.

Samaan aikaan nuo sanat lohduttavat toisellakin tavalla. Jokaista huippua emme tavoita. Joskus ei pääse edes rinteelle tavoittelemaan huiputusta. Joskus joutuu kääntymään takaisin vain kymmeniä metrejä ennen tavoitetta. Joskus kompastuu ja putoaa polvilleen jo matkan alkumetreillä.

Epäonnistumisen hetkellä on hyvä muistaa, että jokainen huippu on vain yksi askel ja reittejä voi olla monia. Joskus ensin valitsemamme tie ei vie perille, vaan pitkänkin matkan jälkeen on palattava ja koetettava löytää uusi polku. Joskus olemme valinneet polun, joka ei ole meitä varten. Joskus reitti on oikea, mutta onnistumisen ei ole tarkoituskaan olla helppoa. Silloin meidän on vain yritettävä uudelleen ja uudelleen, kunnes lopulta onnistumme.

Monte Rosan huipulla seistessäni yritin maalata maiseman mieleeni ja pyysin itseäni muistamaan sen ilon, jota koin matkalla ylös. Toivoin, että muistaisin kiitollisuuden etuoikeutuksesta olla niissä hetkissä ja kokea luonnon kauneus. Toivoin, että haluaisin aina kiivetä vuorille.

Aika näyttää, toteutuvatko toiveeni.

Minulla on sinulle pyyntö, rakas lukijani. Se ei ole ihan pieni, mutta pyydän kuitenkin:
Muista elää tänään. Jos et ole onnellinen, muuta elämäsi. Vaikka se olisi vaikeaa, se on sen arvoista.

Me luulemme tulevamme valmiiksi. Salakavalasti kuvittelemme, että nurkan takana odottaa se valmis elämä, jollaiseen meidät on luotu. Aina on syitä odottaa tai jättää asioita tekemättä. Ainoa este on pelko. Pelkääminen on sallittua, kunhan et anna sen halvaannuttaa itseäsi. Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua?

Jos sinulla on unelma, toteuta se. Älä käytä aikaa eilisen katumiseen. Ja vielä tärkeämpää: älä kadu asioita etukäteen, pystytä itsellesi esteitä tai rakenna vankilaa. Älä päätä etukäteen, että et voi. Jos yrität ja epäonnistut, mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua?

Emme voi tietää, montako aamuaurinkoa meille on tulossa. Ole ahne elämälle. Tutki itseäsi ja tunnista, mitä sinä todella haluat. Ole ahne, mutta vain niille unelmille, jotka ovat aidosti sinun. Unohda muiden vaatimukset ja odotukset. Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua?

Pyydän siis sinua; mikä sinut tekeekin onnelliseksi, mene tekemään se.

Vain päiviä sitten sain viestin, että ihminen, jonka kanssa olen jakanut nauruja, puhunut elämästä ja kohottanut sille maljan, on menehtynyt.
Haluan omistaa nämä ajatukset hänen muistolleen.

Sininen hetki Monte Rosalla

Previous

Huippusuunnitelmia – tulevaisuus on ihan kohta!

Next

“Onko vuorikiipeily vaarallista?” – vaaroista ja peloista

15 Comments

 1. Hieno kirjoitus. Kumpa pystyisin toteuttamaan sinun toiveesi omassa elämässäni. Tulen ainakin pyrkimään siihen.

 2. Anonyymi

  Voi Janina, miten kaunis kirjoitus jälleen! Yritän elää täs hetkes joka päivä, mutta huomen aamul ku herään lupaan olla vielä enemmän itelleni suotuisa ja toteutan haaveitani. Huomenillal oon viemäs mun työkavereitani Vuorilammelle kipuamaan, se on kaunis paikka Kuopiossa. Muistathan What a wonderfull world tämä maailmamme on. Lähetän sydämen ystäsi muistolle . T. Leena

 3. Anonyymi

  Vanhoilta ihmisiltä kuulee paljon viisauksia ja ehkä tärkein niistä, on oppia elämään hetkessä, ei tulevaisuudessa eikä menneisyydessä. Elämä tärkeine ihmisineen on nyt. Mikään ei ole tärkeämpää kuin olla läsnä lapselleen,puolisolleen,läheisilleen. Elämä on niin kovin lyhyt,vaikka nuorena tuntee olevansa kuolematon ja vahingoittumaton. Unelmia toteuttaessaan voi helposti unohtaa elää tänään <3

 4. Anonyymi

  Kiitos Tapani! Onnea omien vuoriesi kanssa, mitä ne ovatkin!

 5. Anonyymi

  <3

 6. Anonyymi

  Kiitos Leena sanoista ja myötätunnostasi! Juuri niin, kuten sanot: jokainen hetki on tärkeä, koska jokainen päivä tapahtuu vain kerran elämässä.

 7. Anonyymi

  Olet aivan oikeassa! Jos tässä hetkessä murehtii vain eilistä tai huomista, jää käyttämättä se ainoa asia, jolla on todella vaikutusta: eiliselle emme enää voi mitään ja huomiseen voimme etukäteen vaikuttaa vain tämän päivän toiminnallamme. <3

 8. Anonyymi

  Sorry,huomasin vasta tänään. Voimia ja jaksamista. T. Anders

 9. Anonyymi

  Kiitos Anders!

 10. Kaunis kirjoitus taas. 🙂 Elämänahneus nostaa päätään harmillisesti vain silloin, kun menettää jotain tai jonkun. Muuten sitä ei aina todellakaan muista, vaan hukkuu siihen perusmuottiin.

 11. Anonyymi

  Se on ikävä kyllä totta; liian usein unohdamme, että elämän rajallisuus koskee meitä kaikkia. Lämmin kiitos sanoistasi Anu!

 12. Anonyymi

  Mun oli viel pakko kirjoittaa tänne jännä yhteensattuma, koskien aiempaa kirjoitustani. Lähin kauppaa ostamaa hihatonta paitaa, ku on niin lämmintä, ei heti löytyny, vaikka kuinka etin. No sitte näin yhen kivan värisen paidan ja menin sovittamaa sitä. Pukukopis katoin peilistä ja yritin kattoo, mitäs täs paidas oikein lukee? Siinä luki "Take a chance, live in the moment" aattelin ei oo totta, just tost oon puhunu tääl, elä tässä hetkessä. Ei ollu epäilystäkää, ostin paidan itelleni ja ylpeenä kannan sitä päälläni huomenna töissä ja muuallakii. Mikähän kohtalo mut johdatti sen paidan luo…jääköön arvoitukseks. Kivaa loppuviikkoo. T. Leena

 13. Anonyymi

  On ihanaa löytää arjen yksityiskohdista pieniä viestejä elämältä. 🙂 Minä harrastan kylttien bongailua.
  Muutama vuosi sitten New Yorkissa kävelin kadulla ja mietin erästä todella hankalaa tilannetta elämässäni. Yhtäkkiä tie päättyi rantaan, ja kun katsoin ylös, edessäni oli katukyltti, jossa luki: "Dead end". Totesin mielessä, että niinpäs onkin ja muutin suuntaa. Kadulla ja elämässä.
  Eräs tärkeimmistä elämänohjeistani on niin ikään amerikkalaisesta katukyltista: "No standing anytime" 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén