Minut on haastettu.

Minut haastoi Voikku, joka pitää Rapatessa Roiskuu -blogia.  Hän esitti minulle 11 kysymystä. Yleensä en kiertohaasteista innostu, mutta tämä on mielestäni kiva: se avaa uusia puolia tarinankertojista.

Tässäpä vastauksia Voikun kysymyksiin:

1. Mikä sai sinut aloittamaan bloggaamisen?

Kirjoittaminen on aina ollut minulle luontainen tapa ilmaista itseäni. Käytän sitä myös asioiden analysointiin ja päätöksien tekemiseen. Töissäkin kaipaan aina kynää ja suttupaperia, kun alan ideoida tai suunnitella jotain. Vaikka paperille ilmestyy yleensä vain irtosanoja ja suhruisia piirustuksia, kynän liike ja asioiden visualisoiminen auttavat minua hahmottamaan kokonaisuutta. Kuulakärkikynän musteen tuoksu on muuten yksi lempituoksujani.
Halusin dokumentoida Vuorenvalloitus-matkani kokonaisuudessaan – lähtöpäätöksen hetkestä vuoren huipulle – joten bloggaaminen oli aika luontainen tapa. Työni puolesta olen bloggannut jo vuosia, työblogin tekstit ovat ammatillisia aiheita käsitteleviä.

Janiina Ojanen
Kuva: Riitta A.

2. Miten päädyit blogisi nimeen?

Alunperin työnimi oli “Suuri Huiputus”. Pidin sitä hurjasti, mutta arvelin, ettei se olisi paras mahdollinen projektiani tukevien yhteistyökumppaneiden näkökulmasta, joten jouduin luopumaan siitä. Eli kill your darlings!

Sitäpaitsi halusin nimen, joka kertoo projektistani, paitsi sen tarinan, myös sen merkityksestä minulle. Kaikessa humoristisuudessaan Suuri Huiputus ei olisi kertonut, miten merkityksellinen asia Vuorenvalloitus on minulle.

3. Millaisia blogeja tykkäät seurata?

Rehellisesti myönnettäköön, että säännöllisesti ehdin seurata vain paria ammattiini liittyvää blogia. Ammattiblogeissa minua kiinnostaa tiukka faktatieto ja tuoreet näkökulmat. Niin sanotuissa vapaa-ajan blogeissa minulla on pari tärppiä, joita käyn kurkkimassa säännöllisesti. Niissä minua kiinnostaa huolellinen ja taitava kirjoittaminen, tarinaa täydentävä kuvamaailma ja aito henkilökohtaisuus.

4. Mikä on elämässäsi kaikkein tärkeintä?

Lapseni.

5. Mikä on / on ollut suurin unelmasi?

Terve ja onnellinen elämä lapselleni.
Jos itseäni koskevia unelmia pitäisi analysoida, on pakko vastata lempi-tv-sankarini The Suits -sarjan Harvey Specterin sanoin: “I don’t have dreams. I have goals.” Tarkoitukseni ei ole olla ylimielinen. Olen aidosti sitä mieltä, että unelmat pitää toteuttaa. Toiset onnistuvat, toiset eivät. Mutta onnistuminen ei ole asian ydin, vaan tekeminen. Tekemättä jättämiset kaduttavat enemmän kuin se, että teki parhaansa ja ei ihan yltänyt tavoitteeseen.

Minulla on paljon asioita, jotka haluan tehdä. Monet niistä liittyvät matkustamiseen ja työhöni. Mutta jos miettii sellaista unelmaa, joka ei nyt ainakaan hetkeen ole toteutettavissa, haluaisin asua ulkomailla jossain suurkaupungissa. Ja juuri nyt unelmoin tietenkin hetkestä Mont Blancin huipulla.

6. Mihin haluaisit matkustaa?

Kaikkialle! Mutta jos jotain pitää valita, Mont Blanc -reissun jälkeen listani kärkipäässä on Soul. Kerään matkamuistoksi matkustuskohteideni Starbucks-mukeja. Pari päivää sitten aamutohinoissa New York -mukini räsähti sirpaleiksi kylppärin lattialle. Se oli lempimukini ja tämä tarkoittaa, että pitää mennä hakemaan uusi muki.

7. Mikä on parasta juuri sinussa?

VuorenvalloittajaJotkut ovat sanoneet minua rohkeaksi ja olen taipuvainen olemaan samaa mieltä. Se ei tarkoita pelon puutetta, vaan sitä etten anna sen lamauttaa itseäni itseäni. Se ei tarkoita harkitsemattomuutta, vaan riskien tunnistamista ja hallintaa.

8. Mitkä ovat pahimmat tapasi?

Lasketaanko laulaminen?
Olen jästipäinen ja välillä äidyn prässäämään tahtoani läpi. Toisaalta, Tina Fey on sanonut: “You know, bitches get things done.” Ja hän on ihan oikeassa. Jos jotain päätän, se harvoin jää tekemättä, hyvässä ja pahassa.

9. Mikä on ollut elämäsi suurin pettymys?

Avioero, koin epäonnistuneeni monellakin tavalla. Jälkikäteen ymmärsin, että avioliitosta sain elämäni parhaan lahjan: tyttäreni. Eli se ei ollut erehdys. Suhteesta opin paljon ja avioero taisi kasvattaa minut aikuiseksi. Se ei siis ollut epäonnistuminen. Asiat vaan eivät menneet siten kuin olimme ajatelleet, kovasta yrityksestä huolimatta.

10. Millainen olisi sinun unelmatalosi?

Olen korviani myöten kaupunkilainen, joten kerrostalo. Unelmakoti olisi joko supermoderni lasiseinäinen talo tai sitten vanhaan tehdasrakennukseen tehty asunto.

11. Jos saisit valita kolme asiaa autiolle saarelle, mitä ne olisivat?

Pragmaattisesti ajatellen: vesisuodattimia, ruoan kasvattamiseen vaadittavia siemeniä ja lämpimät vaatteet kylmiä öitä varten.
Vähemmän käytännöllisesti ajatellen: hyvät kengät, kirjoitusvälineet ja loputtomasti paperia sekä puukko.
Kaiken järjen hyläten: musiikkia, kirjoitusvälineet ja… kyllä silti ottaisin puukon.
…en kerta kaikkiaan pysty vastaamaan tähän yksiselitteisesti.

Tämä on siis kiertävä haaste, jossa bloggarit esittävät toisilleen kysymyksiä. Tavoitteena on paljastaa uusia tarinoita ja ajatuksia sekä samalla saada blogeille uusia lukijoita. Säännöt ovat simppelit: bloggari saa 11 kysymystä, joihin hän vastaa. Sitten hän luo itse 11 kysymystä ja haastaa 11 kiinnostavaa bloggaria vastaamaan.

Minun kysymykseni

1. Kerro jotain, mitä emme tiedä sinusta.
2. Onko sillä väliä, mitä lukijat ajattelevat blogistasi? Miksi?
3. Miten bloggariminäsi eroaa “reaaliminästäsi”?
4. Mikä saa sinut nauramaan?
5. Mitä luovuus merkitsee sinulle?
6. Ketä läheistäsi ihailet?
7. Mikä sinussa ärsyttää itseäsi?
8. Mikä sinussa ihastuttaa muita?
9. Mikä sinusta tulee “isona”?
10. Kuka on lempi elokuvasankarisi ja miksi?
11. Uskotko onnellisiin loppuihin? Perustele.

Tässä muutama blogi, joita olen lueskellut, joten haastan teidät:
Naisen oma blogi
Kummat kengät
Peace&Style
Mun korkeissa koroissa
#jetlagged

Minulla ei ole ikävä kyllä ole yhtätoista blogia listoillani, joten jos tiedätte hyviä blogeja, pistäkääs kommenttikenttään ja haastan listasta puuttuvat viisi mukaan myös.

Ensi kerralla palataan sitten itse aiheeseen.